dinsdag, mei 16, 2006

Open Dag 13 mei 2006

Jongstleden zaterdag (13 mei) was de eerste Open Dag van het Centrum voor Oude Kennis en Wijsheid, in voorbereiding op de eerste jaartraining, die in September 2006 van start gaat. We maakten gebruik van een cursusruimte van Ananta-Opleidingen in Amersfoort, die zij gastvrij beschikbaar stelden. Peter Wolvers en Michelle Albers van Ananta-Opleidingen zijn tevens de initiatiefnemers van het COKW. Voor de 14 deelnemers zowel als voor de 7 docenten was dit een kennismaking met de verschillende onderdelen die in de jaartraining een plek krijgen. De manier waarop we op deze Open Dag alle onderdelen aan bod hebben laten komen is niet de vorm zoals we in de jaartraining telkens een trainingsweekend hebben, waarbij op de zaterdag één onderdeel aan bod komt en op de zondag een ander deel. We begonnen met een korte introductie door Michelle, waarna een voorstel rondje volgde. Toen kwam het grote openings ritueel, vormgegeven vanuit de Druïdische traditie door Torc en Ivy. Vier andere docenten hadden één van de windrichtingen als rol in het ritueel voor hun rekening genomen. We vormden en bekrachtigden op verschillende manieren de cirkel en nodigden de energiĆ«n van de vier windrichtingen uit. De Opening was ook voor ieder een mogelijkheid om zich met zijn eigen intentie te verbinden.
Hierna volgde, na de koffiepauze, Aswulf met een runen meditatie in het onderdeel asatru. Aswulf nam ons, na het trekken van een persoonlijke rune en uitleg hierover, mee op een innerlijke reis naar de Wereldboom, Ygdrassil. Hier vonden we onze rune op een deur in de boom en gingen, in de ruimte erachter, nog intensiever contact maken met de betekenis van onze rune.
Na de middagpauze was Milène aan de beurt om, voor het onderdeel Wicca, ons kennis te laten maken met het mengen van kruiden, harsen en essentiële oliën om zo een heerlijke wierook te maken.
Toen was het de beurt aan Michelle, om vanuit Sjamaanse perspectief ons mee te nemen op een innerlijke reis om een totemdier te ontmoeten en ook nog intensief contact te maken met een boom.
Daarna verzorgden Klaas Zebra en Cynthia het onderdeel Muziek & Dans. Klaas begon met een adem- en klankcirkel, waarbij tenslotte ook rondgestapt werd in de cirkel en toen ieder weer bij zijn uitgangspunt was gekomen nam Cynthia het over. Ze begeleide ons in een geïmproviseerde beweginsvorm waar bij steeds meer lichaamsdelen aan bod kwamen, totdat we tenslotte met ons hele lichaam en ook elkaar dansten. Na de toenemende intensiteit was het heerlijk om te eindigen met slow-motion en tenslotte helemaal stil blijven in de laatste houding.
Tenslotte volgde het Afsluitingsritueel, waarbij we de cirkel teruggaven. Dit was een gelegenheid om mee te nemen wat je kon gebruiken van deze dag en terug te geven wat je niet meer nodig had.
Ik denk dat het voor iedereen een intensieve en leerzame dag was, waarbij veel is aangeraakt en losgemaakt.
Op 9 september volgt de tweede Open Dag, waarna op 23 september, bij voldoende deelname, de jaartraining van start gaat.
Een warme groet, namens het team COKW.